Dermato-venerologie

Adevărat sau fals: mituri despre îngrijirea pielii

1. Pot sta oricât la soare pentru că am folosit cremă de protecție
FALS. Vă imaginați că dacă ați aplicat pe piele cremă de protecție solară sunteți protejați pe    toată durata zilei? Nu ați uitat câteva zone? Ceafa, urechile, scalpul (dacă suferiți de calviție) sunt zone pe care deseori le trecem cu vederea. Mijlocul spatelui nu va fi niciodată bine protejat, dacă nu aveți alături pe cineva care să vă ajute în timpul aplicării. În plus, crema de protecție, oricât de bună ar fi, asigură o protecție maximă timp de două ore, după care trebuie să repetați aplicarea. În unele situații, refolosirea cremei poate fi necesară chiar mai des: dacă intrați în apă sau dacă transpirați abundent, de exemplu.

Cantitatea de cremă folosită trebuie să fie de asemenea corespunzătoare, așa că nu vă „zgârciți” când trebuie să consumați cremă. În plus, gândiți-vă mereu la indicele factorului de protecție și asigurați-vă că el corespunde tipului vostru de piele.

2. Crema rezistentă la apă nu necesită reaplicare
FALS. Există produse de protecție solară pe cutia cărora scrie „rezistent la apă”; asta nu înseamnă că poți intra în apă de câte ori vrei, să stai cât timp vrei și crema nu mai trebuie reaplicată.
Concentrația de cremă protectoare în straturile superficiale ale pielii scade treptat la contactul cu apa, astfel că protecția devine insuficientă și ineficientă.

3. Alunițele care se modifică în timp pot semnala un cancer de piele
ADEVĂRAT. Majoritatea alunițelor sunt benigne (leziuni necanceroase). Schimbarea culorii şi a formei unei alunițe sunt primele semne de avertizare care pot să indice existenţa cancerului de piele. Uneori modificările sunt foarte mici, insesizabile cu ochiul liber, iar alteori alunițele periculoase sunt amplasate în zone pe care îți este greu să le explorezi, așa că un control de rutină la dermatolog este necesar, cel puțin o dată pe an – cu ajutorul dermatoscopului, într-o investigație rapidă și lipsită de disconfort, medicul te ajută să afli cu exactitate starea leziunilor de pe piele și felul în care trebuie să acționezi mai departe pentru a-ți proteja sănătatea.

4. Singurul tratament eficient pentru alunițele modificate, recomandat de specialiști, este îndepărtarea chirurgicală a leziunii
ADEVĂRAT. Alunița cu modificări de formă, culoare sau structură, vizibile cu ochiul liber sau cu dermatoscopul, poate beneficia de urmărire periodică, însa atunci când modificările locale impun îndepărtarea aluniței, aceasta este singura soluție ce trebuie folosită. Alunițele nu se ard, nu se rup, nu se cauterizează, ci se îndepărtează chirurgical, de către medic, astfel încât să poată fi examinate cu atenție la microscop, iar apariția bolii să fie prevenită.

5. Nu mă doare, nu mă ustură, nici nu simt alunița, așa că o las în pace! Dacă o scot, voi face cancer!
FALS. Cancerul de piele, chiar forma sa cea mai agresivă - melanomul malign, nu provoacă simptome locale decât foarte târziu, când tumora este avansată. Din acest punct de vedere, este evident că nu trebuie să aștepți apariția suferințelor pentru a lua măsuri. În plus, prin excizia aluniței periculoase, boala nu este provocată, ci este prevenită.
Nu e mai simplu să previi, decât să ajungi într-o situație imposibilă? Mergi periodic la dermatolog și nu neglija sfaturile pe care le primești! Sunt lucruri simple, care îți pot salva viața.

6. Crema de zi trebuie să fie hidratantă
ADEVĂRAT. Crema de zi se aplică pentru a împiedica deshidratarea. Pielea fabrică apa ce se evaporă în permanență. Rolul cremei de zi este de a ajuta menținerea apei în epiderm, pentru a păstra pielea suplă și hidratată, ceea ce face ca pielea să se protejeze mai bine împotriva poluanților, agresiunilor chimice sau razelor UV. Putem să alegem crema după o mulțime de  criterii: mai ușoară sau mai „plină” în funcție de aspectul tenului, cu ingrediente de iluminare, antioxidante sau fotoprotectoare, etc.
Pentru a ști dacă o cremă este bună și ni se potrivește, vom testa să vedem dacă este adaptată tipului de ten, dacă intră ușor în piele, dacă nu lasă reziduuri la suprafață, dacă dă strălucire tenului, dacă este ușor de aplicat și dacă senzația de după aplicare este una plăcută.

7. Crema de zi poate fi folosită de la vârste tinere
ADEVĂRAT. Odată cu pubertatea și adolescența, apar și primele probleme ale pielii. Aceasta poate deveni grasă, cu comedoane, pustule, poate fi alergică sau iritată. În astfel de cazuri, folosiți o cremă de zi adaptată tenului cu probleme sau imperfecțiuni, cu agenți antiseboreici, antiinflamatori sau antimicrobieni.
O piele hidratată și sănătoasă își va îndeplini mai bine rolul de barieră împotriva agresiunilor externe și va avea o importantă contribuție la aspectul atrăgător al feței și corpului.

8. Am coșuri, așa că nu mă dau cu creme
FALS. Coșurile de pe piele nu împiedică folosirea unei creme hidratante zilnice. Din contra, în cazul folosirii produselor de tratament anti-acnee, pielea devine uscată, se poate exfolia, se poate deshidrata, astfel încât folosirea unui produs de hidratare devine imperios necesar.
Optați pentru un produs adaptat problemei pe care o aveți, în general un produs din farmacie, dermatocosmetic, pe care să fie specificat „non-comedogen” sau pentru „tenul cu imperfecțiuni”.

9. Soarele accelerează îmbătrânirea pielii
ADEVĂRAT. Razele ultraviolete produc îmbătrânirea pielii și pot genera apariția cancerelor de piele. Bronzul este foarte frumos și foarte apreciat, dar în jurul vârstei de 40 ani, pielea începe să fie ridată, pătată, își pierde strălucirea, mai ales dacă regimul de expunere la soare continuă și este asociat cu un stil de viață nesănătos.
Este mai simplu să prevenim îmbătrânirea pielii, printr-o protecție corespunzătoare, prin hidratare riguroasă, prin exfoliere periodică și, nu în ultimul rând, prin tratamente dermatocosmetice periodice.

10. Ridurile trebuie să ne preocupe și înainte de 30 de ani
ADEVĂRAT. Putem întârzia apariția ridurilor prin obiceiuri bune respectate încă din adolescență. Tenul trebuie îngrijit în fiecare zi cu o cremă hidratantă, iar vara fața trebuie protejată de soare. Cremele antirid pentru tenul tânăr conțin de obicei Q10, vitamina C, derivați de retinol; o cremă de acest tip poate fi aplicată de la primele semne de ridare, însă momentul exact al apariției acestora depinde de factori individuali („bagajul” genetic, stilul de viață, conformații faciale particulare).

11. Petele maronii care apar vara se estompează dacă stau la soare
FALS. Pigmentația maronie a feței, melasma, este declanșată în timpul verii de acțiunea razelor UV și este favorizată de anumiți factori individuali (contraceptive, anumite antibiotice, parfumuri, cosmetice, boli endocrine etc.). Expunerea la soare va colora restul pielii, însă, din păcate, petele vor deveni mai evidente.
Tratamentul melasmei este complex, trebuie făcut sub controlul unui dermatolog, dar fiecare persoană care se confruntă cu această problemă poate respecta o regulă simplă: folosirea în fiecare seară a unui produs depigmentant, urmată de aplicarea, în fiecare dimineață, a unei creme cu factor de protecție 50+. Primul va estompa treptat culoarea maronie a petelor, iar cea de-a doua va preveni apariția altora. Anumite tratamente dermatocosmetice avansate (laser, IPL, etc.) pot fi utilizate pentru rezultate mai rapide și mai consistente.

Articole din aceeași categorie

Vezi toate articolele