Dermato-venerologie

Cum alegem crema de protecție solară?

Dr. Andreea Dimitriu Medic specialist Dermato-venerologie

Radiațiile solare afectează pielea, determinând îmbătrânire cutanată, arsuri cutanate, leziuni precanceroase și canceroase, imunosupresie.
Radiațiile solare sunt de 3 tipuri: UVC, UVB și UVA. Stratul de ozon absoarbe 100% radiațiile UVC, 90% UVB și un procent redus de UVA. Din acest motiv, micșorarea stratului de ozon este asociată cu creșterea nivelului de radiații solare.
Radiațiile ultraviolete de tip B sunt absorbite în principal de stratul superficial al pielii, epiderma, iar intensitatea acestora variază în funcție de diferiți parametri (oră, altitudine etc). Sunt responsabile de insolații, îmbătrânire cutanată și cancer de piele.
Radiațiile ultraviolete de tip A pătrund mai profund in piele. Accelerează îmbătrânirea cutanată, provoacă fotoalergii și favorizează apariția cancerului de piele.

Cine are indicație de a utiliza fotoprotecția?
 

Toată lumea! Factorii fotoprotectori contribuie la prevenția cancerelor cutanate, formând o barieră între piele și radiațiile solare. Toată lumea poate să dezvolte un cancer cutanat, indiferent de vârstă, sex, rasă.

Ce fotoprotecție ar trebui utilizată?
 

Academia Americană de Dermatologie recomandă ca toata lumea să utilizeze:

  • fotoprotecție atât pentru radiațiile de tip UVB, cât și UVA;
  • SPF 30 sau mai mare;
  • produse rezistente la apă.

O fotoprotecție care oferă cele menționate mai sus protejează pielea împotriva arsurilor solare, îmbătrânirea cutanată prematură și cancerul cutanat. Cu toate acestea, doar loțiunile fotoprotectoare nu sunt suficiente. La acestea se adaugă respectarea următoarelor aspecte:

  • evitarea expunerii îndelungate la radiațiile ultraviolete naturale (soare) și artificiale (solar);
  • evitarea soarelui atunci când razele sale au potențialul cel mai periculos și anume în intervalul orar 11-16;
  • folosirea de măsuri fizice de protecție solară: pălării/șepci cu boruri largi, bluze și pantaloni lungi, ochelari de soare;
  • atenție deosebită atunci când vă aflați în apropierea apei, nisipului și zăpezii deoarece în acestea se reflectă radiațiile solare, ceea ce crește riscul de arsură solară.

Când trebuie utilizată fotoprotecția?
 

În fiecare zi! Soarele emite radiații ultraviolete tot anul. Chiar și într-o zi înnorată, până la 80 % din radiații pot penetra pielea.
Zăpada, nisipul și apa cresc necesitatea utilizării fotoprotecției deoarece acestea reflectă radiațiile.
Chiar dacă recomandarea este a de utiliza produse fotoprotectoare pe tot parcursul anului, vara trebuie avută mai multa grijă deoarece zilele sunt mai lungi, soarele mai puternic și se petrece mai mult timp în aer liber.
Trebuie aplicată o cantitate suficientă de loțiune pentru a acoperi toata suprafața pielii expuse, 2mg/ cm2, reprezentând aproximativ 6 lingurițe de loțiune pentru un adult de înălțime medie. A nu se omite zona picioarelor, regiunea gâtului, urechile, scalpul, buzele.

Loțiunea fotoprotectoare se aplică pe pielea uscată, cu 15 minute înainte de a ieși din casă, cu reaplicare la interval de 2-3 h în cazul expunerii prelungite la soare.
Loțiunea fotoprotectoare necesită reaplicare după înot, transpirație excesivă.
Loțiunile cu efect repelent împotriva insectelor reduc eficiența loțiunilor fotoprotectoare.

Ce fel de cremă/loțiune de fotoprotecție trebuie utilizată?
 

Fotoprotecția se alege în funcție de tipul de ten, de sensibilitatea pielii, de istoricul de cancer cutanat.
Dacă ai o piele sensibilă, indicația va fi a de utiliza creme/loțiuni hipoalergice, specifice pentru tenul sensibil. Pielea uscată va beneficia de fotoprotecție sub forma de creme hidratante. Pacienții cu piele grasă sau cu tendință acneică sau cu ten mixt vor alege o crema lejeră, spray sau gel. Daca obișnuiți efectuarea de activități fizice în aer liber, va trebui să alegeți un produs fotoprotector rezistent la apă.

Cum pot proteja copiii de soare?
 

Ideal, părinții nu ar trebui să expună la soare bebelușii. Doar câteva arsuri serioase pot crește riscul copilului de a dezvolta cancer de piele la vârsta adultă.
Cea mai eficientă protecție este de a menține copiii mici la umbră.
Utilizarea de îmbrăcăminte adecvată: cămăși cu mânecă lungă, pantaloni lungi, pălării/șepci, ochelari, haine care să confere protecție UV. Un tricou ud oferă mai puțină protecție comparativ cu unul uscat, iar culorile mai închise sunt mai eficiente decât culorile mai deschise. Va trebui să căutați ochelari, la care este specificată fotoprotecția atât pentru UVA, cât și pentru UVB (radiațiile solare pot determina dezvoltarea cataractei la vârsta adultă).
Aplicarea de loțiuni fotoprotectoare specifice copiilor, ținând cont și de vârstă. Există produse specifice bebelușilor și produse specifice pentru copiii mai mari.

Utilizarea fotoprotecției limitează cantitatea de vitamina D?
 

Utilizarea regulată de loțiuni fotoprotectoare poate să scadă producția cutanată de vitamina D.
Dacă ai pielea deschisă la culoare, 5 minute în aer liber, în tricou și pantaloni scurți, sunt suficiente pentru a produce cantitatea de vitamina D de care corpul are nevoie. Este nevoie de un timp mai îndelungat pentru tenul închis la culoare.
Plimbările și activitățile în aer liber ajută mai mult în producția de vitamina D decât expunerea directă la soare.
Dacă ai peste 50 ani (după o vârstă, pielea își pierde din eficiența producției de vitamina D),  ești imunodeprimat sau ai un istoric de cancer de piele, cea mai indicată este utilizarea de loțiuni fotoprotectoare și suplimentarea medicamentoasă de vitamina D.

Powered by Froala Editor

Articole din aceeași categorie

Vezi toate articolele