Dermato-venerologie

Cum tratăm alopecia, afecţiunea care ne lasă fără păr?

Firele de păr au 3 stadii de evoluție: anagen, telogen și catagen. 90% dintre acestea sunt în faza de anagen (faza de creștere), un procent mic de 5-10 % în stadiul catagen (la finalul fazei de creștere), iar restul în stadiul de telogen (faza de repaus).

  • Tricoscopia Fotofinder este o metodă comodă, rapidă, nedureroasă, neinvazivă de diagnosticare a alopeciilor și de monitorizare a răspunsului la tratament. Permite vizualizarea în timp real a firelor de păr cu un factor de mărire de 20 până la 160. Imaginile obținute în urma examinării permit măsurarea unor parametri ai firelor de păr (densitate, stadiu de evoluție). Avantajul Fotofinder constă în înregistrarea acestora într-o bază de date pentru comparare ulterioară. Cu ajutorul tricoscopiei, medicul dermatolog poate stabili tipul alopeciei (cicatriceal sau noncicatriceal) și poate oferi elemente de prognostic în cazul alopeciei areată.

Ce este alopecia?
 

Alopecia este o afecțiune dermatologică inflamatorie care lezează foliculii piloși, în principal cei de la nivelul scalpului. Evoluția alopeciei poate fi cronică, ce poate determina pierderea localizată sau completă a părului de la nivelul scalpului, dar și de pe corp. Căderea părului poate fi temporară sau definitivă și poate afecta persoanele de toate vârstele, inclusiv copiii. Aspectul clinic al alopeciei poate varia de la una sau mai multe zone de alopecie până la o alopecie difuză sau chiar alopecia totalis. De menționat că alopecia poate fi corelată cu consecințe cronice serioase, în special depresia și anxietatea.

Printre factorii care pot declanșa căderea părului se numără: stresul, regimul alimentar inadecvat, carențele alimentare, medicamentele (citostatice), unele boli sistemice (de exemplu afecțiunile autoimune, sifilis, boli tiroidiene), afecțiunile dermatologice, radioterapia, ereditatea, dezechilibrele hormonale etc.

Alopecia areată (pelada) este o afecțiune autoimună de cădere a părului care apare la ambele sexe, caracterizată prin plăci alopecice rotunjite, izolate sau confluate. Pot fi prezente pe scalp,  bărbie, mustață, sprâncene, trunchi etc. De foarte multe ori se asociază cu afecțiuni tiroidiene sau boli autoimune. De obicei pacienții prezintă mai multe episoade de pierdere a părului și regenerare în timpul vieții.

Alopecia androgenetică este cea mai frecventă formă de alopecie, fiind prezentă atât la bărbați, cât și la femei, fiind datorată unei predispoziții genetice. La bărbați se observă rarefierea și căderea părului în regiunile fronto-temporale, urmate de zona vertexului. Iar la femei se manifestă ca o rărire difuză a părului din zona mediană a scalpului, zona frontoparietală și vertex cu menținerea zonei frontale.

Se mai descriu și alte tipuri de alopecii: postmedicamentoase, postradioterapie, alopecii difuze, alopecii asociate altor afecțiuni (colagenoze, limfoame, vasculite etc.).

Cum se stabilește diagnosticul?
 

Pentru stabilirea diagnosticului sunt necesare analize de laborator, biopsie și tricoscopie.

Cum se tratează această afecțiune?
 

Tratamentul este atât local (minoxidil, infiltrații cu cortizon, crioterapie), cât și sistemic, iar de multe ori tratamentul trebuie completat prin suport psihologic.

Tratamentele moderne, de exemplu: mezoterapie injectabilă, PRP, dermapen, microneedling, contribuie alături de tratamentul medicamentos la obținerea unor bune rezultate. Sunt necesare mai multe sedințe la un interval de 2-4 săptămâni. Rezultatele terapiei, indiferent de metoda aleasă necesită minimum 8 săptămâni de așteptare.

  • Mezoterapia injectabilă este o metodă minim-invazivă prin care se introduc la nivelul scalpului, cu ajutorul unor microace, un complex de vitamine, minerale, aminoacizi, antioxidanți. Datorită acestui tratament părul își recapată densitatea, strălucirea. Substanțele nutritive introduse prin mezoterapie sunt mult mai eficiente decât aplicarea lor locală sub formă de soluții. Alături de beneficiile substanțelor introduse, manevra de microinjectare determină stimularea regenerării dermului. Pentru bune rezultate sunt necesare minimum 6 ședințe la un interval de 2 săptămâni, urmate de sedințe de consolidare în funcție de tipul alopeciei. Procedura este foarte puțin dureroasă - se poate aplica crema anestezică înainte, iar tratamentul durează în jur de 15-20 minute. Spre deosebire de alte proceduri, nu necesită perioadă de recuperare.
  • Dermapenul (microneedlingul) este metoda prin care se introduce la nivelul dermului un complex de vitamine, aminoacizi cu ajutorul unor microace de unică folosință care strapung pielea cu o functie de vibratie automata. Sunt necesare mai multe ședinte la un interval de 3-4 săptămâni. Procedura necesită aplicarea unei creme anestezice cu minimum 30 minute anterior procedurii și presupune  2-3 zile o perioada de îngrijire.

Toate aceste metode de tratament pot fi utilizate după stabilirea unui diagnostic complet. Tratamentul este personalizat în funcție de tipul de alopecie. 

Tratarea căderii părului (alopecia) ce poate realiza în cadrul Centrului de Dermatologie și Estetică Medicală Arcadia, din str. Sărărie, nr. 38. Pentru informații suplimentare despre tarife și programări, aveți la dispoziție numărul unic de Call Center – 0232 920.

Powered by Froala Editor

Articole din aceeași categorie

Vezi toate articolele