Dermatita atopică (eczema atopică) este o afecțiune inflamatorie cronică cutanată, cu debut frecvent în copilărie, caracterizată, în principal, printr-o mâncărime intensă a pielii. La adult sunt frecvent întâlnite manifestări reziduale, cum ar fi eczema cronică a mâinilor, a pleoapelor sau dermatita retroauriculară.
De ce apare dermatita atopică?
Factorii care determină apariția dermatitei atopice sunt:
- de natură genetică;
- sistemul imunitar deficitar;
- factorii aeroalergeni (fumatul pasiv și activ, mucegaiul, poluanți atmosferici, părul de animale, praful);
- alergenii alimentari (pește, ouă, lactate, soia, alune);
- alergenii infecțioși (Staphylococcus aureus, Pytirosporum ovale);
- factorii climatici (razele soarelui, temperaturile scăzute);
- factorii psihici (stresul).
În managementul dermatitei atopice este important aportul medicului alergolog, care va identifica, prin metode specifice, alergenii implicați. În etiologia dermatitei atopice la copii poate fi vorba despre alergeni alimentari (laptele de vacă, oul, grâul, soia, nucile, alune, pește ș.a.). Nu este necesară o dietă restrictivă a pacienților cu dermatită atopică, fără a avea un diagnostic cert de alergie alimentară.
Cum se manifestă dermatita atopică?
Manifestările clinice variază în funcție de vârsta pacientului și tipul afecțiunii. În faza acută a bolii pot apărea eritemul (roseața), veziculele și pruritul (mâncărimile), iar în faza cronică pielea pacientului atopic prezintă o uscăciune exagerată, zone eritemato-scuamoase cu escoriații (pete roșii acoperite de scuame), înăsprirea pielii (lichenificare) și prurit.
Cum tratăm dermatita atopică?
Tratamentul este diferențiat, sistemic (medicamente antihistaminice, corticosteroid per os) și topic (substanțe antibacteriene, corticosteroid, antibiotic și imunomodulator). La pacienții rezistenți la terapie se poate asocia fototerapia (razele UVA și UVB). Tratamentul dermatocosmetic cu emolienți trebuie să fie nelipsit pacienților cu dermatită atopică, indiferent de vârstă. Cremele emoliente refac filmul hidrolipidic al pielii, reduc scuamele, pruritul, hidratează stratul cornos al pielii și previn recidivele. Așa-numitul tratament proactiv contribuie la reducerea recidivelor. Ghidurile internaționale de tratare a dermatitei atopice recomandă, la indicația medicului, utilizarea imunomodulatoarelor topice (tacrolimus și pimecrolimus) ca tratament proactiv.
Cum alegem crema potrivită?
Produsele de îngrijire trebuie să conțină ingrediente care repară deficitul de lipide, combat senzația de mâncărime, nu conțin parfum și nici parabeni. Aceste produse sunt testate dermatologic și se pot folosi din prima zi de viață a nou-născutului. Tratamentul emolient trebuie menținut chiar și în perioadele fără leziuni vizibile de dermatită atopică.
Sfaturi practice pentru pacienții cu dermatită atopică
- Folosiți emolientele dermatocosmetice în primele 3 - 5 minute după baie.
- Evitați contactul prelungit cu apa: sunt de preferat dușurile cu apă călduță, în detrimentul băii în cadă.
- Utilizați produsele de curățare cu pH neutru (syndet, gel lavant sau ulei) pentru spălare zilnică și evitați săpunurile parfumate și cele antimicrobiene.
- Evitați purtarea hainelor de lână, sintetice sau a celor strâmte și îndepărtați etichetele.
- Evitați expunerea la temperaturi ambientale de peste 22 grade Celsius.
- Tratați afecțiunile asociate (rinita alergică, astmul bronșic).
- Evitați scarpinatul (unghiile vor fi tăiate cât mai scurt).
- Evitați factorii aeroalergeni.
- Chiar dacă faza acută a trecut, mergeți la medic pentru stabilirea schemei terapeutice și pentru reducerea numărului recidivelor.
Corticosteroidul topic, în continuare în prima linie terapeutică a ghidurilor internaționale de tratament din dermatita atopică, se folosește doar la indicațiile medicului dermatolog.