Dermato-venerologie

Lipomul – cea mai frecventă formațiune benignă

Dr. Petronela Cozma Medic primar Dermato-venerologie

Dr. Petronela CozmaUna dintre afecțiunile frecvente pentru care pacienții se adresează dermatologului este lipomul. Această gâlmă, cum o numesc pacienții, este o formațiune tumorală benignă ce apare mai frecvent la femei sub formă unică, iar la bărbați este mai frecvent multiplă. La copii, incidența lipomului este rară.

Formele lipomului
 

Clinic, lipomul se prezintă ca o formațiune subcutanată cu dimensiuni diferite, bine delimitată, de consistență elastică la palpare, mobilă față de straturile profunde și nedureroasă. Aspectul tegumentului de deasupra lipomului este normal. Localizările acestei tumorete sunt în zonele unde țesutul adipos e mai bine reprezentat (abdomen, brațe, coapse).

În general, majoritatea pacienților au această formă clinică. Există, însă și cazuri particulare, cum ar fi:

  • lipomatoza simetrică benignă (Boala Madelung, în care sunt prezente numeroase lipoame asociate cu tumori maligne de tract respirator, obezitate, neuropatie periferică);
  • lipomatoza difuză congenitală (lipoame numeroase de mici dimensiuni și imprecis delimitate, localizate pe trunchi);
  • boala Dercum (lipoame dureroase, asociate cu obezitate și alcoolism);
  • hibernoame (lipoame interscapulare, axilare).

Diagnostic și evoluție
 

Cauzele apariției acestor formațiuni tumorale sunt necunoscute. E posibil să existe o predispoziție genetică; uneori și o lovire poate să îi favorizeze apariția.
De obicei, diagnosticul se pune pe aspectul clinic. În cazuri complexe, când există dubii cu privire la diagnostic, se apelează la mijloace imagistice: ecografie de părți moi, RMN, CT.
Evoluția lipoamelor este cronică, ele putându-se mări lent, în ani de zile. Fiind tumorete benigne, se preferă supravegherea periodică a acestora. În cazul în care cresc și devin sensibile sau deranjante estetic și functional, se apelează la una din metodele de tratament următoare: excizie chirurgicală, liposucție, mezoterapie. Decizia terapeutică va fi luată în funcție de mărimea formațiunii, localizarea acesteia și patologia asociată.

În concluzie, lipomul este o tumoretă benignă, care nu pune mari probleme din punct de vedere medical. Controlul dermatologic este esențial pentru a se pune un diagnostic clinic corect și pentru a lua cea mai buna decizie terapeutică.

Articole din aceeași categorie

Vezi toate articolele