Retinolul, unul dintre cele mai cunoscute ingrediente pentru îngrijirea pielii, continuă să crească în popularitate datorită beneficiilor sale extraordinare, de la tratarea acneei și până la estomparea ridurilor.
Ce este retinolul?
Retinolul este un derivat sintetic al vitaminei A și face parte dintr-o familie mai mare numită retinoizi. Retinoul se găsește în produsele de origine animală precum carnea, ouăle, produsele lactate sau peştele. Prin aplicare locală acest produs se transformă în acid retinoic cu ajutorul enzimelor locale care se găsesc în piele.
Retinolul este termenul cel mai des atribuit tuturor produselor care conţin retinol, deşi termenul corect este retinoid. Diferenţa dintre ele constă în concentraţia lor. Acidul retinoic (cunoscut şi sub numele de tretinoin) este cel mai puternic retinoid. Acesta se găseşte în mod natural ȋn piele, deci nu trebuie transformat pentru a da rezultate la acest nivel. Toţi ceilalţi retinoizi trebuie transformați de celulele pielii, după ce ajung la nivelul dermului.
Importanţa vitaminei A este cunoscută încă din antichitate, dar structura chimică a acesteia a fost stabilită abia în 1931, iar prima sinteză a fost realizată în 1947. Tretinoinul (acidul retinoic) a fost descoperit în 1949 şi abia în 1974, OMS stabileşte că efectul comedolitic al acestuia ȋl depăşeşte pe cel iritant. Sunt sintetizaţi apoi şi alţi retinoizi – izotretinoinul și acitretinul. Succesul tretinoinului în tratamentul acneei duce la extinderea cercetărilor şi la apariţia altor substanţe - adapalena, tazarotena şi trifarotena.
Cum acționează retinoizii?
Retinoizii sunt esenţiali pentru creşterea normală a pielii, sunt implicaţi în diferenţierea şi moartea celulelor şi sunt activi farmacologic în prevenirea şi tratarea cancerului de piele şi a altor leziuni precanceroase. Ca urmare a acestor mecanisme de acţiune retinoizii sunt folosiţi în tratamentul şi prevenţia:
- acneei;
- psoriazisului;
- anti-îmbătrânire (anti-aging, riduri, foto-îmbătrânire);
- anumite cancere cutanate şi leziuni precanceroase.
Retinoizi pentru tratamentul acneei
Academia Americană de Dermatologie (AAD) şi Forumul European pentru Dermatologie (FED) au convenit că retinoizii au rol esenţial în tratamentul acneei, prin acţiunea lor comedolitică, antiinflamatoare şi prin prevenirea formării microcomedoanelor. Ei contribuie şi la menţinerea efectului pe termen lung (clearance) deoarece inhibă dezvoltarea microcomedoanelor şi a leziunilor noi.
Retinoizii utilizaţi topic în tratamentul acneei sunt tretinoinul, adapalena, tazarotena şi trifarotena. Se găsesc în formule fie singuri, fie în combinaţii cu antibiotice sau peroxidul benzoil. Se folosesc în acneea uşoară până la moderată, eficacitatea şi tolerabilitatea lor fiind diferite ȋn funcţie de concentraţie, dar şi potența fiecărei substanţe.
Majoritatea studiilor efectuate au comparat efectul adapalenei cu cel al tretinoinului sau izotretinoinului, gelul de 0,1% adapalenă având eficienţă similară cu gelul 0,025% tretinoin şi 0,5% izotretinoin, dar cu efecte secundare reduse. Un alt studiu a comparat peroxidul de benzoil 5%, cu 0, 1% adapalenă şi combinaţia celor două. Concluzia a fost că toate cele trei protocoale au fost eficiente, adapalena şi peroxidul de benzoil fiind agenţi eficienţi şi bine toleraţi pentru acnee.
Efectele adverse ale administrării topice ale retinoizilor sunt eritemul, uscăciunea, mâncărimea şi senzaţia de înţepătură. Majoritatea efectelor adverse apar în primele săptămȃni de utilizare şi scad pe perioada tratamentului. Un alt efect advers este creşterea sensibilităţii la lumina solară, de aceea retinoizii se aplică seara, iar pe timpul zilei se recomandă folosirea unui produs de protecţie solară.
Deşi există şi preparate topice cu izotretinoin, administrarea sa sistemică este considerată cel mai potent tratament pentru acnee. În cadrul administrării sistemice, principalul efect advers este teratogenitatea, administrarea retinoizilor ȋn sarcină fiind total contraindicată. Alte efecte de notat sunt posibilitatea apariţiei tulburărilor neuropsihiatrice (depresia, anxietatea, modificările de dispoziţie). Utilizarea sistemică a retinoizilor afectează pielea de pe întregul corp provocând uscăciune, mâncărime, buze crăpate, erupţii cutanate, dureri articulare şi modificări ale creşterii unghiilor.
Retinoizii anti-îmbătrânire
La nivelul pielii, pe lângă îmbătrânirea produsă de trecerea timpului (cronologică), apare şi o îmbătrânire produsă de soare, de radiaţiile UV (foto-îmbătrânirea). Modificările clinice caracteristice sunt ridurile fine şi profunde, uscăciune, laxitate, hiperpigmentare, telangiectazii. De asemenea pot să apară leziuni benigne sau premaligne (lentigo, keratoze actinice) sau chiar cancere cutanate (carcinomul bazo-celular).
Retinoizii sunt molecule lipofile şi prezintă avantajul că la aplicarea topică difuzează prin membranele celulare şi ajung la nivelul receptorilor specifici. Un studiu clinic randomizat arată că singura terapie eficientă în ameliorarea aspectului clinic al pielii foto-îmbătrânite este cea cu retinoizi topici, în special tretinoinul, izotretinoinul şi tazarotenul. Se pare că retinoizii nu doar repară clinic şi biochimic pielea afectată de razele UV, dar şi previn foto-îmbătrânirea.
Clinic retinoizii duc la diminuarea ridurilor, a rugozităţilor, a petelor pigmentare şi îmbunătăţirea aspectului pielii în general. La nivel histologic modificările observate sunt scăderea aderenţei corneocitelor, hiperplazia epidermică, creşterea sintezei de colagen şi elastină.
Efectele adverse locale sunt aceleaşi ca la tratamentul antiacneic – uscăciune, eritem, descuamare, fotosensibilitate. Pentru a evita sau diminua producerea de iritaţii la nivelul pielii retinoizii au fost încorporaţi în nanoparticule, având astfel o bioeficienţă superioară. Este necesară utilizarea protecţiei solare, deoarece pielea tratată este mai subţire şi există riscul arsurilor solare şi agravarea foto-îmbătrânirii.
Retinoizii ȋn tratamentul psoriazisului şi a cancerelor cutanate
Administrarea orală a tretinoinului pentru tulburări de keratinizare precum psoriazisul sau unele cancere cutanate a fost asociată cu numeroase reacţii adverse.
În 1970 s-a folosit etretinatul pentru tratamentul sistemic al psoriazisului, dar în 1980 a fost înlocuit cu metabolitul lui, acitretinul, cu un profil farmacologic mai bun.
Alţi retinoizi de uz sistemic sunt bexarotena (1997), pentru tratamentul limfomului cutanat cu celule T, aliltretinoinul (1999), pentru sarcomul Kaposi şi eczema cronică a mâinii.
Efectele sistemice sunt reprezentate în primul rând de riscul teratogen, efectele neuropsihiatrice, uscăciunea generalizată a pielii, erupţii cutanate, dureri articulare, modificări ale creşterii unghiilor.
Bakuchiolul – alternativa naturală pentru botox și retinol
Bakuchiolul este un oxidant natural extras din seminţele de Psoralea Corylifolia, o plantă originară din Asia de Est. A mai fost denumit retinol natural sau botox din plante.
Studiile efectuate au confirmat ca bakuchiol este un compus care acţionează precum retinolul, dar fără efectele negative ale acestuia. El este considerat o alternativă naturală pentru persoanele cu pielea sensibilă.
Bakuchiol nu funcţionează în acelaşi fel precum retinolul, dar oferă rezultate similare. Ȋntr-un studiu efectuat pe 12 săptămȃni concluziile au fost că retinolul și bakuchiolul au structuri chimice diferite, dar dezvoltă o expresie similară la nivelul genelor şi proteinelor cu efect anti-îmbătrânire.
Bakuchiol are proprietăţi antioxidante, antiinflamatorii şi antibacteriene. El funcţionează prin promovarea reînnoirii celulare, stimularea producerii de colagen, ducând astfel la reducerea vizibilă a ridurilor fine şi ameliorarea acneei, fiind considerat o alternativă pentru retinol.
Avantajele faţă de retinol derivă din faptul că este o alternativă naturală. Bakuchiol nu provoacă efecte secundare precum uscarea, iritarea sau înroşirea pielii. De asemenea este fotostabil, nu se degradează sub influenţa luminii, aşa cum se întâmplă cu retinolul, care devine mai puţin eficient. Bakuchiol își păstrează proprietăţile active chiar sub acţiunea directă a razelor de soare.
Concluzii
Utilizarea retinoizilor, atât topic, cât şi sistemic, reprezintă o importantă resursă în dermatologie pentru tratamentul acneei, al psoriazisului, al limfomului cutanat cu celule T, al problemelor estetice cauzate de foto – îmbătrânire și al tulburărilor de cheratinizare. Majoritatea efectelor secundare ale administrării sistemice sunt dependente de doză, cu excepţia teratogenităţii, care poate fi evitată prin selecţia pacientelor. Efectele secundare ale aplicării locale pot fi evitate prin modificarea posologiei sau alegerea unui alt retinoid.
Noile molecule fac din retinoizi agenţi importanţi şi versatili ȋn patologiile pielii. Bakuchiolul, denumit şi retinoid natural este un extract vegetal cu efecte asupra estompării ridurilor fine şi acneei. Este considerat o alternativă a retinoizilor pentru persoanele cu piele sensibilă şi reactive sau pentru cele care nu vor să se lovească de efectele secundare ale retinoizilor.
Alegerea produsului potrivit este indicat să se facă la sfatul dermatologului pentru a putea fi siguri că am ales cel mai bun produs pentru nevoile tenului. Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.
Powered by Froala Editor