Chirurgie plastică, Microchirurgie reconstructivă și Estetică

Sindromul de canal carpian – afecțiune profesională

Dr. Irina Mihaela Jemnoschi Hreniuc Medic specialist Chirurgie plastică, Microchirurgie reconstructivă și Estetică

În ultimele 2 decade incidența sindromului de canal carpian a cresut simțitor în grupa de vârstă 20-50 de ani, adică oamenii activi cu servicii solicitante și vieți aglomerate. De ce? Volumul de lucru a crescut, timpul petrecut în activități manuale s-a dublat sau triplat, iar atenția pentru ergonomia mobilierului de birou nu reprezintă o prioritate, deși cererea pentru achiziționarea produselor de birotică a crescut.

Cum realizați că aveți sindrom de canal carpian?

În primul rând, prin durerea la încheieturile mâinilor, durere persistentă și chinuitoare ce poate duce p

ână la imposibilitatea apucării obiectelor de uz casnic, de exemplu o cană cu apă. Un alt simptom ce trage un semnal de alarmă este amorțirea degetelor 3 și 4 și reducerea funcționalității lor, de exemplu scris, tastat.

Ce este canalul carpian din punct de vedere anatomic?
 

Tunelul sau canalul carpian este o regiune între încheietura pumnului și palmă delimitată de oasele carpiene în profunzime și ligamentul carpian spre suprafață. Acest canal cuprinde tendoanele flexoare ale mușchilor degetelor și nervul median. Nervul median este cel ce conduce sensibilitatea la primele 4 degete, dar și contracția mușchilor intrinseci ai palmei. Spațiul interior al canalului este limitat ca mărime, iar orice proces ce mărește volumul din interior sau comprimă elementele prin forță exterioară determină apariția simptomatologiei.

Cauzele sindromului de canal carpian
 

Poate fi inflamația tendoanelor, apariția de formațiuni expansive de tipul lipoamelor, neurofibroamelor, chisturilor, existența concomitentă a unor afecțiuni generale cum ar fi diabetul zaharat, hipotiroidismul, amiloidoza, patologii renale, poliartrita reumatoidă, consumul cronic de alcool, sarcina. Însă uneori cauza este idiopatică, adică nu îi putem găsi concret un punct de plecare.

Activitatea profesională influențează major dezvoltarea afectării canalului carpian: mișcările mici și repetitive de la nivelul mâinii (tastat, lucru cu mouse-ul, scris de mână, împletit, croșetat sau muncă minuțioasă manuală). 

Diagnosticul corect al sindromului de canal carpian

Diagnosticul se poate contura clinic pe baza simptomelor acuzate de pacient:

  • durere a mâinii;
  • parestezii și paralizii ale degetelor 3 și 4 în general;
  • scăderea considerabilă a funcționalității;
  • exacerbarea durerilor în timpul nopții;
  • accentuarea durerii la mișcări bruște ce pun presiune pe încheietura pumnului.

Diagnosticul de certitudine se face pe baza testului de conducere nervoasă ce va decela unde este compresiunea și cât de grav este afectat nervul. Totodată, ecografia de părți moi (metodă noninvazivă și sigură) poate orienta diagnosticul prin măsurarea dimensiunii canalului carpian sau descoperirea elementelor de obstacol și compresiune în calea nervului median.

Tratamentul eficient al sindromului de canal carpian
 

În prima etapă, la formele de severitate mediu spre minor se inițiază tratamentul noninvaziv, adică medicație antiinflamatoare, punerea mâinii afectate în repaus prin ortezare, schimbarea elementelor profesionale ce au dus l

a apariția simptomelor (de exemplu, utilizarea unei tastaturi ergonomice, utilizarea unui mouse cu sprijin pe o suprafață moale, diminuarea amplorii mișcărilor mici și repetate prin adăugarea de pauze mai dese pentru relaxarea încheieturii mâinii).

Dacă tratamentul conservator nu dă randament iar simptomele persistă, se recurge la tratamentul chirurgical al sindromului de canal carpian și anume decompresiunea canalului prin incizia ligamentului carpian, fie pe cale laparoscopică sau abord clasic chirurgical. Recuperarea este de cele mai multe ori spectaculoasă și rapidă prin dispariția completă a simptomatologiei și posibilitatea reluării activității curente fără durere și senzații neplăcute.

Orice pacient are dreptul să nu sufere și să îi fie tratată durerea. Așadar o durere minoră nu merită ignorată și tratată superficial, deoarece poate afecta considerabil calitatea vieții, randamentul la locul de muncă și starea psihică generală creând disconfort și neplăcere. Tratamentul instaurat precoce și limitarea evoluției bolii vor reda zâmbetul și acel sentiment de normal cotidian.

Tratamentul se realizează în siguranță în Spitalul Arcadia. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor

Articole din aceeași categorie

Vezi toate articolele